Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης συμμετείχε σήμερα στη διευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας στη Λότζια σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου Ηρακλείου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για τον τουρισμό στο Ηράκλειο δεν μπορεί παρά να λαμβάνει υπόψη του όλα τα νέα δεδομένα και τη νέα δυναμική γύρω από τον τουρισμό στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος, το α’ εξάμηνο του 2018 Νότιο Αιγαίο και Κρήτη καρπώθηκαν τα δύο μεγαλύτερα μερίδια της συνολικής μερίδας των εισπράξεων, και συγκεκριμένα η Κρήτη 1 δις ευρώ.
Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου και συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η παγίωση αυτής της δυναμικής – με σημαντικό κέντρο το Ηράκλειο και την Κρήτη – μάς δίνει την ιστορική ευκαιρία να διαμορφώσουμε μια πολιτική από «σωστική», όπως ονομάζεται, σε «προληπτική», σημειώνοντας ότι η επί δεκαετίες «σωστική» τουριστική πολιτική στην Ελλάδα αφορούσε τη συναλλαγή για ικανοποίηση ατομικών και συλλογικών αιτημάτων και προβλημάτων, ενώ αντίθετα ο σχεδιασμός για μια «προληπτική» πολιτική αφορά τα μεγάλα παραγωγικά και επαγγελματικά σύνολα, αλλά και δομικές αλλαγές με κοινωνική αποτελεσματικότητα, και σταθερή και μακροπρόθεσμη ανταποδοτικότητα.
Ειδικά για το θεματικό τουρισμό στην Κρήτη ανέφερε το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για το θεματικό τουρισμό, και σημείωσε (1) το ειδικό πρόγραμμα «Τουριστικές επιχειρήσεις ανοιχτές 365 μέρες τον χρόνο» που αφορά Κρήτη και Ρόδο και (2) το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης με τίτλο «Ειδική τουριστική περιοχή για τουριστική ανάπτυξη 365 ημέρες το χρόνο», στο οποίο προβλέπεται να εντάσσονται, μεταξύ άλλων, και περιοχές της νότιας Κρήτης.
Σχετικά με το ζήτημα του Airbnb και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό έσοδο για τους πολίτες που είδαν στα χρόνια της κρίσης να βάλλονται με τον πιο βάναυσο τρόπο οι περιουσίες τους και που σήμερα η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των κατοικιών που μπόρεσαν με πολύ κόπο να διασώσουν.
Ωστόσο, διευκρίνισε, μια τέτοια εξέλιξη αφορά πρωτίστως τους κατοίκους και την φυσιογνωμία της πόλης και ότι το Ηράκλειο έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη με ανοιχτές τις κεραίες.
Σχετικά με το Αεροδρόμιο Ηρακλείου, σημείωσε ότι «πέρα από τα αναγκαία έργα που όλοι ασκούμε πιέσεις για να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν, σε συνεννόηση με τον αερολιμενάρχη που κάνει ό,τι μπορεί για να συντονίσει αυτό το πρωτοφανές κύμα τουριστών, και αφορά την 1η πύλη εισόδου τουριστών στο νησί, νομίζω ότι πρέπει να δούμε από τώρα και την επόμενη μέρα».
«Η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί φορείς πρέπει από τώρα να δουν το σχεδιασμό και την προβληματική γύρω από τη διαμόρφωση του νέου χώρου, ώστε να μην έχουμε στην καρδιά της πόλης ένα νέο Ελληνικό», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας τη σύντομη τοποθέτηση, υπογράμμισε ότι «ο τουρισμός για το Ηράκλειο μπορεί και είναι εμπροσθοφυλακή και πεδίο ανάδειξης των πραγματικών δυνατοτήτων, σε μια ευαίσθητη γειτονιά για τον πλανήτη, κι όλα αυτά με όραμα, με σεβασμό στην ιστορία, στο περιβάλλον, στο πολιτισμό, στον άνθρωπο».